Steenstrips werden erg populair in de jaren tachtig. De steenstrips werden vooral gezaagd van hele bak – of metselstenen. De twee mooie kanten van de steen, werden er af gezaagd, in een dikte van ongeveer 1,5 cm. De reepjes steen, ofwel steenstrips, werden tegen de wand geplakt, en ingevoegd. De wand kreeg zo het uiterlijk van een echte gemetselde muur.

Nadat de steenstrips aan populariteit verloren aan strak stucwerk, hoorden we weinig over de steenstrip als decoratie. Maar de steenstrip is terug van weg geweest. En de steenstrip is veranderd. Ook zijn er nu steenstrips van natuursteen. Bijvoorbeeld leisteen, kwartsietsteen, graniet, zandsteen, travertin, en kalksteen.

Kleine dunne reepjes van deze steensoorten worden aan de achterzijde aan elkaar gelijmd, en vormen zo een Z-vormig puzzelstukje. Deze steenstrips worden eenvoudig tegen de wand geplakt, met een tegellijm, en de wand is klaar. Deze steenstripsoort hoeft niet ingevoegd te worden, en geeft een mooi natuurlijk en sfeervol beeld.

Er zijn vele varianten op de markt verschenen, waaronder kunststeen. Kunst-steenstrips kunnen lijken op de ouderwetse steenstrips, maar sommige soorten lijken op de natuursteenstrips, ook we muurstrips genoemd.

De kunststeen wordt gemaakt van korrels, cement, pigment, toeslagstoffen. De mix wordt in een mal gegoten, en het materiaal verhardt daarna. De kunststeen maken is dus een procedé waar geen oven aan te pas komt zoals bij baksteen. De uitgeharde steen wordt uit de mal gehaald, verpakt en verzonden. Kunststeen is vrijwel niet te onderscheiden van echte steen.

Steenstrips, ook voor buiten

Zowel de natuursteenstrips, baksteen strips, en de kunststeen kunnen ook buiten worden toegepast. Een gevel bekleden, een tuinmuurtje, een buitenkamer, tuinhuisje of serre, het kan. De meeste natuursteenstrips zijn probleemloos buiten te gebruiken. Er is echter een uitzondering dat is de black leisteen. Deze steenstrips bevatten in meer of geringe mate ijzeroxide, en die kan roestvorming geven in een vochtige omgeving. Maar de overige soorten zijn zeer geschikt.

Voor buitengebruik van muurstrips, of steenstrips, gelden vrijwel dezelfde regels als voor het binnen plaatsen. Belangrijk is dat de achterliggende wand geschikt en vlak is. De wand wordt voorgelijmd, met een voorstrijkmiddel. Dat wordt met roller of kwast aangebracht. Na droging, kan de steenstrippenlijm aangebracht worden, met een grove lijmkam. Het is belangrijk om de lijm met de lijmkam goed te verdelen op de achtergrond. Daarna wordt de steenstrip er in gedrukt. De lijm moet op het gehele vlak verdeeld zijn, dus niet slechts een paar dotjes op de steenstrip smeren, zoals voor binnen gebruik wel kan.

Wilt u er zéker van zijn dat vocht zo weinig mogelijk invloed zal hebben op uw steenstrips, behandel ze dan met een onzichtbare impregneer. Bijvoorbeeld Sealguard. De wand van steenstrips wordt waterafstotend. Vocht en vorst hebben daarop geen invloed meer.

Omdat steenstrips, ofwel muurstrips en ook wel sierstrips genoemd ook buiten gebruikt kunnen worden, kunnen we vaststellen dat het voor het decoreren van wanden een bijzonder veelzijdig product betreft.